De Nachtwaker

Kuipplanten

K U I P P L A N T E N:
een assortiment is beschikbaar vanaf 10 april; we kweken niet alle planten zelf zo zijn we afhankelijk van het marktaanbod, de bijzonderste soorten zijn:

ABUTILON : rood, geel, wit, oranje, roze, zalm, crèmewit, varigatum verkiest een zonnige standplaats
ABUTILON SOUVENIR DE BONN : abutilon met gepanacheerd blad en oranje bloemen
ABUTILON MEGAPOTHANICUM:  in de volksmond bekend als de “Belgische Vlag”: rode bloem met gele onderkant en zwarte stamper, halfhangend, ook met gevarieerd blad beschikbaar.
AGAPANTHUS AFRICANUS: het blad van deze agapanthus is ca. 30 cm lang; de stengel, die een 50 cm hoog is, draagt tot 30 violet blauwe bloemen.
AGAPANTHUS AFRICANUS ALBUS NANUS: bladeren iets korter dan de blauwe. De zuiver witte bloemen staan aan stengels van ca. 40 cm.
ALSTROMERIA: (princess lelies) geel, rood, wit, roze: deze exclusieve planten bloeien doorlopend en vragen vrijwel geen onderhoud. Is zowel als snijbloem, éénjarige of als vaste plant geschikt.
ALYOGYNE HUEGELII: grote paarsblauwe bloemen, vooral geschikt als stamplant.
ANISDONTHEA CAPENSIS: zeer rijkbloeiende kuipplant zowel geschikt voor struik als stam, kleur: roze
BEGONIA FUCHSIOIDES: bloemen gelijken sprekend op die van een fuchsia. Overwinteren boven 10°C; kan eveneens overwinteren als kamerplant. In de zomer gemiddeld water geven en een schaduwrijk plaatsje.
CALLISTEMON: houdt van een lichte koele winter, zodat de knoppen die in het najaar gevormd worden in het voorjaar kunnen openspringen. De bloemen zijn spectaculair. De plant wordt ook lampenpoetser genoemd. Mits goed onderhouden kan hij in augustus een tweede keer bloeien.
CAMELLIA : in soorten. Als tuinplant op de juiste plaats bijna winterhard. Als kuipplant is de camelia geschikt voor een koude serre, met veel licht en weinig zon.
CASSIA DIDYMOBOTRYA: de bloemen zitten aan een lange steel die tijdens de bloei steeds langer wordt. Na de bloei de bloemstengels wegsnijden om nieuwe knopvorming te stimuleren. Haal de plant binnen van zodra de temperatuur onder de 10°C daalt.
CESTRUM NEWELLII: donkerrode trosvormige bloeiwijze. Vooral gebruikt als stam.
CLEMATIS FLORIDA SIEBOLDII: niet winterharde clematis met een aparte witte bloem.
DATURA : (Brugmansia) 8 kleuren, een sterk groeiende kuipplant, met grote trompetachtige bloemen. Rijkelijk water en mest geven.
DIPLADENIA: zonnige standplaats, gelijkt wat op mandevilla.
Heel onderhoudsvriendelijk. Dit jaar beschikbaar in verschillende kleuren.
ERYTHRINA CRISTA-GALLI: koraalstruik, geeft trossen scharlakenrode bloemen. Koel en droog overwinteren; nadat de twijgen zijn afgestorven; snoeien.
FREMONTODENDRON CALIFORNICUM: flanelstruik; bloeit het hele jaar door met zeer grote, schotelvormige gele bloemen. Verkiest een zonnige standplaats, matig water geven.
GARDENIA JASMINOIDES: plant met glanzend blad en dubbel witte bloemen die ook als kamerplant kan gebruikt wordt. Geurt heel goed.
HIBISCUS: prachtige kuipplant verkrijgbaar in verschillende kleuren. De bloemen zijn schotelvormig. Ook geschikt in een keuken met veel licht.
IMPATIENS ARARED: zeer aparte impatiens met papegaaibekachtige rood/gele bloemen.
IOCHROMA: kuipplant met trompetvormige bloemen die bloeien in trossen. Flink terugsnoeien in het najaar en droog overwinteren.
ISOPLEXIS CANARIENSIS: na de bloei direct terugsnoeien, vrij droog overwinteren.
JACOBINA:  na de bloei direct terugsnoeien en droog overwinteren, wekelijks bemesten.
LANTANA CAMARA: warmteminnende kuipplant, valt op door de vele fraaie kleuren. Ideaal voor gebruik als stamplant.
LAVATERA OLBIA ROSEA: klokvormige roze bloemen, sterk opgaande groeiwijze. In volle grond winterhard (tot ca. –10°C); geef gemiddeld water en geen meststoffen. Bij overwinteren binnen droog houden en op een koele en lichte standplaats zetten.
LAVATERA BARNSLEY: grote witte bloemen met een roos hart. Wekelijks bemesten en in niet rijke grond planten. Is redelijk winterhard.
MANDEVILLA S. ALICE DU PONT: grote roze bloemen tussen de rankende twijgen. Een zonnige standplaats in de luwte. Ruim water even; regelmatig bemesten. ’s Winters een lichte, koele plaats (10°C).
NERIUM OLEANDER: ideale overwinteringtemperatuur is tussen de 2°C en de 12°C op een lichte standplaats. De oorspronkelijke bloemkleur is roze maar dat palet is uitgebreid met wit, geel, abrikoos, zalm, oranje, rood, karmijn, paars. Alle delen van de plant zijn giftig.
PENTAS : de bloemen staan samen in een bollend scherm dat 5 tot 10 cm breed is. De kleur varieert van wit naar zachtroze of van roze naar magenta en lichtpaars. Vraagt en zonnige en lichte standplaats. Overwintering in de huiskamer is mogelijk. Zeker een luchtige, lichte en koele plaats met min. 10°C.
PHYGELIUS : zet ze zonnig en warm en geef ze rijkelijk water. De bloeitijd begint half mei en blijft doorbloeien tot de eerste vorst. Verdraagt lichte tot matige vorst in volle grond. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.
PLUMBAGO : mannentrouw, klimmende kuipplant, groeit de ganse zomer, verkrijgbaar in hemelsblauw en wit. Ruim water geven maar niet te veel bemesten. In volle grond overleeft de plant een milde winter. In een pot moet ze voor de vorst binnen. Op een koele overwinteringplaats de plant niet te veel water geven.
STREPTOSOLEN JAMESONII: blauwe bloemen met geel hart, sterke groeier. Zet de plant op een lichte, zonnige standplaats, geef rijkelijk water en mest. Overwinteren op een koele plaats.
TIBOUCHINA URVILLEANA: violetblauwe bloemen, zeer mooie najaarsbloeier,  een mooie plant door zijn decoratieve fluwelen bladeren. Overwinteren op een koele standplaats (5 tot 12° C) en na de winter flink terugsnoeien.
TRACHELOSPERMUM JASMINOIDES: de witte bloemen geuren intens. Zon of gedeeltelijk schaduw; verdraagt veel water. Kan 5° vorst verdragen. Op een lichte standplaats overwinteren. In het voorjaar naar believen snoeien. De ganse plant is giftig.
THUNBERGIA LEMON STAR: geel met oog.
THUNBERGIA ORANGE STAR oranje met oog.